Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2013 Schotland

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 20: Edradour Distillery

Regenachtig

De dag begon met regen. Dat op zich is dit niets bijzonders, maar de regen was ook door de BBC weather forocast voorspeld, en dat is wel een bijzonderheid. De afgelopen 19 dagen zat de voorspelling er in de regel naast.

Aan het eind van ochtend werd het beter weer en zo we op pad gegaan. De temperatuur was aangenaam.

Klik op de foto voor een vergroting!

Edradour Distillery

De Edradour Distillery heeft de claim om de kleinste (legale) whisky distilleerderij van de UK te zijn. Er werken 3 mensen en alles gebeurt nog volgens de tradities met de hand. Per jaar produceren zij 240.000 flessen. Het is geen doorlopend process.

Er worden 4 mashes per week gemaakt. Iedere mash doorgang dit levert 1800 liter wort op. Na het fermenteren en distilleren levert dit een kleine 600 liter "spirit" op. Totaal kom je dan op 2200 liter "spirit" per week. Hiermee worden 12 vaten afgevuld, hetgeen dus de week productie is.

Je mag nog niet spreken van whisky, dat wordt de "spirit" pas nadat hij minstens 3 jaar en 1 dag op eikenhouten vaten heeft gerijpt. De malt whisky's rijpen in de regel minimaal 10 jaar.

Klik op de foto voor een vergroting!

De Edradour Distillery ziet er prachtig uit. De rondleiding is ook goed, gratis glas en 2 verschillende whisky's konden geproefd worden. Het nemen van foto's was ook geen probleem.

De rondgang was tastbaarder dan die van Talisker. Daar mocht je van achter glas naar de vaten kijken. Bij Edradour liepen we tussen de vaten door. De fermentatie tanks (grote houten vaten) hebben een luik aan de bovenkant. De geur is zo sterk dat slechts 1 handbeweging door de tank (niet door de wort, maar er bovenlangs) er voor zorgt dat je hand naar bier ruikt. Heel opmerkelijk.

Tijdens de uitleg van het distillatieproces stonden we gewoon tussen de 1000kg zakken met gerst en naast de vermaler.

Om even te vergelijken, bij Talisker staan 8 washbacks van 53.000 liter, bij Edradour staan er 2 van 6000 liter. In een "washback" vindt de fermentatie (omzetten suiker naar alcohol) plaats.

Natuurlijk heb ik een flesje meegenomen. Niet de gewone, maar een ongefilterde (non chill-filtered) van 46%, met een drupje water erbij zal deze het lekkerst smaken.

Kies de dag/hoogtepunt