Dit zijn wij dus!
Naam van de website

Kronenburgersee Vulkaan-Eifel
Vakantie Duitsland Juni 2015

Motte Zehnbachhaus in het Urfttal

In de ochtend een wandeling gemaakt naar de Motte Zehnbachhaus in de gemeente Dahlem. We zijn vertrokken vanuit Blankenheim-Wald en hebben het eerste stuk gelopen langs de voormalige spoorlijn Blankenheim-Wald naar Blankenheim. De spoorrails zijn in 2004 verwijderd.

Ik weet niet hoe ik "Motte" in het Nederlands zou moeten vertalen. Het woord komt uit het Frans en het is een burcht van hout gebouwd op een kunstmatige heuvel die omgeven kan zijn van water. Deze Motte stammen uit de 10de eeuw. Een heuvel bestaande uit zand en graszoden wordt een Motte genoemd. De Motte in het Urftal is echter wel iets meer dan dat.

De Motte Zehnbachhaus ligt op het landgoed van Emmanuel Graf Beissel von Gymnich tussen Schmidtheim en Blankenheim. Hoewel gelegen op prive landgoed is deze wel te bezichtigen en echt een bijzonderheid omdat (alleen) deze nog in zeer goede staat verkeerd en volledig omringd is met water.

De Motte Zehnbachhaus is 2,5 meter hoog en heeft een diameter van 28 meter, het omringende water is 3 meter diep en tot wel 12 meter breed. Het is pas sinds 2011 opengesteld voor toeristen. Geografische coördinaten: N50.432 E6.583.

Jacques Bakker Anja Oosterveld Fotohandig Design by