Dit zijn wij dus!
Naam van de website

Dreislar - Hochsauerland
Vakantie Duitsland Voorjaar 2016

Ederstausee en Edertalsperre

Edertalsperre und Ederstausee

Omvangrijk

De Ederstausee heeft de op 1 na grootste oppervlakte en het op twee na grootste inhoud van de stuwmeren van Duitsland. De stuw is 48 meter hoog en is gebouwd in de periode 1908-1914.

De Ederstau os 400 meter lang, heeft aan de bovenkant een doorsnede van 6 meter en aan voet een doorsnede van 36 meter. Het stuwmeer heeft een lengte van 29km.

Edertalsperre met reparatie

Functie van het Stuwmeer

Aanleiding van de bouw was de zekerstelling van de wateraanvoer voor een aantal nieuw te bouwen kanalen. Ook zou het de lokale economie steunen en voorzien in een enorme kweekvijver voor vissen.

De Edertalsperre had en heeft weinig belang vanuit militair oogpunt. Toch liep de stuw in 1943 aanzienlijke schade op.

Beschadigde Edertalsperre in 1943

Rotatiebommen

Op 17 mei 1943 werd de dam zwaar beschadigd als gevolg van een aanval met rotatiebommen. Door de bom ontstond een gat van 22 meter hoog en 70 meter breed. Hierdoor ontstond een vloedgolf van 6 tot 8 meter hoog die tot 35km stroomafwaarts nog gehele dorpen wegvaagde.

Het idee was dat met deze actie de stroomvoorziening van het Ruhrgebied getroffen zou worden. Dit was echter niet zo omdat omdat primair de Ederstausee niet voor de stroomvoorziening verantwoordelijk was.

Boottocht over de Edersee

Het beste kun je vertrekken vanaf P1 (nabij Waldeck Strandbad). Daar vertrekt met regelmaat een boot. Er wordt als het drukker is met twee boten gevaren. Het rondje 2-3-4-2 en het rondje 2-1-0-2. Als je in de boot blijft zitten volgen beide rondjes achter elkaar.

Ieder rondje kost een uur, op deze manier is het een boottocht van 2 uur. Na afloop hebben we de auto nog even op P4 geparkeerd. Een leuke omgeving om nog even na te genieten, te eten en de omgeving te bekijken.

Kaart Boottocht Edersee
Ederstausee Edersee Edertalsperre
Ederstausee Edersee Edertalsperre
Ederstausee Edersee Edertalsperre
Ederstausee Edersee Edertalsperre

Frankenberg

Natuurlijk mag een bezoekje aan Frankenberg niet ontbreken bij een vakantie in dit gebied. Een heerlijk plaatsje om lekker dooorheen te dwalen.

Frankenberg
Jacques Bakker Anja Oosterveld Fotohandig Design by