We hebben een rondje in de omgeving gereden en een bezoekje gebracht aan Ehrenfriedhof Ormont. Hier liggen soldaten begraven die gevallen zijn begin 1945 tijdens het von Rundstedt offensief (bij ons beter bekend als het Ardennenoffensief). Het valt nog op te merken dat er aan het westfront in de periode rondom het Ardennenoffensief meer Duitse soldaten zijn gesneuveld dan in de daaraan voorafgaande jaren!
Opvallend zijn de vele verschillende opschriften op de grafstenen en er ligt ook een vrouw begraven, te weten Elisabeth Abels met meisjesnaam Holf. Dat ben ik nog nooit tegengekomen op een Duitse oorlogsbegraafplaats. Ik heb hier later in de week met een Duitser over gepraat en volgens hem zijn er op dit soort begraafplaatsen ook gewone burgers begraven die omgekomen zijn tijdens de oorlog.
Het huidige uiterlijk van de begraafplaats is tussen 1956 en 1960 aangelegd.
Niet veel bijzonders.
Deze begraafplaats was slecht onderhouden. Ook hier weer veel verschillende graven van zowel de eerste als de tweede wereldoorlog. Voor de begraafplaats staat ook een gedenkteken van de veldtochten van 1848, 1864, 1868 en 1870/71. De huidige inrichting is in 1958 tot stand gekomen. De begraafplaats is ontstaan in 1916 toen er in Gerolstein een veldhospitaal en twee hospitaaltreinen hier hun basis hadden. De soldaten die kwamen te overlijden in het veldhospitaal werden hier begraven.
In totaal zijn er 385 slachtoffers begraven waarvan 81 soldaten gevallen tijdens eerste wereldoorlog, 64 burgerslachtoffers omgekomen tijdens bombardementen in de tweede wereldoorlog en 240 soldaten gevallen tijdens de tweede wereldoorlog waaronder een belg, een Nederlander en een Poolse.
Opmerkelijk dat ik een graf tegenkwam met opschrift "Cornelius van Wieringen Niederländicher Staatsangeh. *8.5.20+21.9.44". Na enig speurwerk kwam ik een aantekening tegen op de website van Nederlandse Oorlogsgravenstichting van "Cornelis Gerardus Jochem van Wieringen, slachtoffer van de oorlog, geboren op 8 mei 1920 te Hoornen overleden op 21 september 1944 te Gerolstein, beroep Matroos. Allen is het mij volledig onduidelijk gebleven waarom er een Nederlandse matroos begraven ligt op een oorlogbegraafplaats in Gerolstein.
In totaal 2000 graven. Deze begraafplaats werd in 1930 aangelegd als een gedenkteken voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. In 1946 werden hier de gevallen soldaten van de tweede wereldoorlog begraven alsmede 59 burger oorlogsslachtoffers en 23 soldaten die gevallen waren in de Eerste Wereldoorlog. Onder de begraven soldaten zijn er ook 59 leden van SS-eenheden begraven. Bij de andere bezochte begraafplaatsen waren de rangen niet vermeld. Op deze begraafplaats is dit wel zo.
Op 5 mei 1985 hebben Helmut Kohl en Ronald Reagan gezamenlijke een bezoek aan deze begraafplaats. In 2013 werd de begraafplaats gerenoveerd. Op deze begraafplaats ligt ook Hauptmann (kapitein) Gilbert Erich begraven. Hij behoorde tot de elite van het Derde Rijk. Het ridderkruis werd postuum (30 april 1945) aan hem toegekend. In rang en onderscheiding gezien de belangrijkste van de 2000 graven. Ik had verwacht dat dit graf zich zou onderscheiden van de rest, maar dat is niet zo.