Dit zijn wij dus!
Naam van de website

Kronenburgersee Vulkaan-Eifel
Vakantie Duitsland Juni 2015

Kronenburg

Wij hebben de Kronenburg verkend. Een mooie historische omgeving voor een wandeling echter is er nog maar zeer weinig van de oorspronkelijke burcht over. Wel heb je vanaf de burcht een mooi uitzicht over de omgeving. Onderaan de burcht ontstond een dorp met de naam Kronenburgerhütte. Kronenburg is bekend van zijn meer dan 400 jaar oude dorpskern die in goede staat verkeerd.

De eerste vermelding van Kronenburg is gemaakt in het jaar 1277. Van 1555 to 1715 viel Kronenburg onder Spaans heerschappij.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden waardevolle zaken van de Keulse dom in de kelder van het pastorshuis op geslagen. Kronenburg heeft de oorlog vrijwel ongeschonden doorstaan in tegenstelling tot het vlakbij geleden Stadtkyll.

De burcht kent lange periodes van verval en in 2006-2008 werd deze gerestaureerd en bevat nu een 4 sterren hotel. Een schets van Wolfgang Braun geeft goed weer hoe de burcht er op zijn hoogtepunt uit heeft gezien. De tekening gezien vanaf het dal laat ook goed zien hoe machtig de uitstraling van deze burcht was op het eronder gelegen dal. Ten zuiden van Kronenburg liggen de bergen Steinert 1 (635m) en Steinert 2 (639m).

Kerk St. Johann Baptist

Deze is gebouwd tussen 1492 en 1508. De kerktoren deed tevens dienst als verdedigingstoren (duits: Wehrturm) voor de burcht. In de schets van de Kronenburg van Wolfgang Braun is deze duidelijk op de voorgrond te zien en komt de is de positie van de kerk als onderdeel van de ommuring ook goed te zien.

St.-Brigida-Kapelle

De bouw van deze kapel is gestart in 1736 door de bewoners van het onder de burcht gelegen dorp (destijds Kronenburgerhütte genoemd)

In deze kapel is een kleurrijke muurschildering van Catharina van Alexandrië (Katharina von Alexandrien op zijn Duits) uit de 17de eeuw te zien.

Catharina van Alexandrië is één van de vier grote heiligen maagden die zowel door de katholieke als de orthodoxe kerk worden vereerd. Zij bewaakt de kuisheid! Haar naamdag is 25 november. Zoek maar eens op internet naar de legende, een bijzonder verhaal.

Kronenburgersee

De Stauanlage is gebouwd in de tussen 1973 en 1979 en het stuwmeer heeft een oppervlakte van 27 hectare. Zij is gebouwd als buffer om het water op te vangen van de rivier Kyll en Taubkyll.

De stuwdam is een aarden wal van 19 meter hoog en 325 meter lang. Er is een wandelweg rondom het stuwmeer, deze is 2,7 km lang.

Jacques Bakker Anja Oosterveld Fotohandig Design by